Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 263 7262

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 20 361 0258
Szájsebészet - Mit kell tudni róla?
 
Alábbi bejegyzésben a szájsebészet témakörét járjuk körül. Sokszor halljuk fogászati beavatkozások kapcsán felmerülni a “szájsebészet”, “szájsebész” kifejezéseket, mégsem teljesen egyértelmű hogy pontosan mely beavatkozások tartoznak ehhez a témakörhöz. 
A műtéti beavatkozásokat hívják így, vagy esztétikai sebészetet takar? Cikkünkből kiderül minden, amit a szájsebészetről érdemes tudni.

Mi a szájsebészet, és mivel foglalkoznak a szájsebész szakorvosok?

A szájsebészet azokat a beavatkozásokat fedi a fogorvosi rendelőben, amelyek sebészeti módszereket és eszközöket igényelnek. Bár ez kissé ijesztően hangozhat azoknak, akik egyébként is tartanak a fogászati beavatkozásoktól, fontos megjegyezni, hogy ezek már általában kisebb mértékű beavatkozások, köszönhetően a modern technológiának és eszközöknek. A szájsebészeti beavatkozások vagy helyi érzéstelenítésben, vagy pedig altatásban történnek, tehát fájdalommentesek.

Ezeket a beavatkozásokat szájsebész szakorvosok végzik. Mi is a különbség köztük és az általános fogorvosok között? A szájsebész  végzettség egy plusz szakirányú képesítés, amelyet általános fogorvosként lehet elvégezni, erre a végzettségre épül. A szájsebész szakorvosok szakterülete a fogakon, az állcsonton vagy az ezek körüli lágy szövetekben előforduló kóros elváltozások kezelése, diagnosztizálása, illetve szükség szerinti eltávolítása.

Szájsebészeti beavatkozások

Néhány olyan esetet szeretnénk bemutatni, amelyek általában egy átlagos fogászaton szájsebészek végeznek. Kisebb - nagyobb beavatkozásokat is gyűjtöttünk ide, hiszen nem kell feltétlenül invazív beavatkozásnak lennie ahhoz, hogy a szájsebészet kategóriája alá essen.

Fog eltávolítás

Talán az egyik leggyakoribb szájsebészeti beavatkozás a fog eltávolítása. A kezeletlen fogszuvasodás gyakran olyan mértékű károkat okoz a fogakban és az azokat körülvevő szövetekben, hogy a fog menthetetlenné válik, és el kell távolítani.

Természetesen más okból is szükséges lehet a fog eltávolítása, például sérülés, trauma következtében is szükséges lehet, torlódott fogaknál, vagy pedig fogszabályozás céljából is. Gyakran alkalmazzák beletört foggyökér vagy pedig ferdén növő bölcsességfog esetén is.

Gyökércsúcs resectio

A gyökércsúcs rezekció egy műtét, amelynek során eltávolítják a fog gyökerének egy részét. Amikor több alkalom után sem bizonyul eredményesnek a gyökérkezelés, ez az eljárás egy utolsó esélyt jelenthet a fogak megtartására. Többek között ciszta vagy krónikus gyökércsúcs-gyulladás esetén is ezt a beavatkozást alkalmazzák a fogorvosi rendelőkben.

Arcüregzárás

A felső fogak eltávolítását rendkívül körültekintően kell végezni, hiszen a húzás során sajnos könnyen előfordul, hogy megnyílik az arcüreg. Ez amiatt is előfordulhat, hogy a foggyökér benyúlik az arcüregbe, tehát ez a komplikáció nem minden esetben kerülhető el. Fog eltávolítása után ezért orrfúvás-próbát végeznek: a páciens befogja az orrát és levegőt présel az orrüregbe, a fogorvos pedig eközben a sebet figyeli.

 

Amennyiben sípoló hangot hall esetleg buborékok képződnek a sebben, az azt jelenti, hogy az arcüreg sajnos megnyílt. Az arcüregzárás úgy történik, hogy a szájsebész szakorvos bemetszi az ínyt és lebenyt képez belőle, amelyet a szájpadlást borító nyálkahártyához varr, így szüntetve meg a nyílást.

 

Az átjárhatóságot minél hamarabb meg kell szüntetni, hogy elkerüljük a gennyes arcüreg-gyulladás kialakulását.

Incízió

Gyulladás következtében kialakult tályog felnyitása érzéstelenítésben.

Szájsebészet költségei

fogászati árlisták tartalmazzák a tételesen a szájsebészet beavatkozásait. Azonban nem mindig egyértelmű, mennyi lesz majd pontosan a végösszeg. Lássuk, mik lehetnek a járulékos költségek!

Először is, a legtöbb eset igényel előzetes konzultációt. Másodszor, a beavatkozások közben felmerülhetnek váratlan helyzetek, amelyeket kezelni kell. Ilyen például a foghúzás után maradt, úgynevezett postextractiós seb ellátása, varrása, vagy pedig az arcüregzárás.

Természetesen minél több fogat érint egy-egy eljárás, annál magasabb lesz a költség, de az is számít, hogy melyik fog kerül eltávolításra: az elülső fogak eltávolítása például lényegesen kedvezőbb árú, mint például egy bölcsességfogé. A szájsebészeten a fogak műtéti eltávolítása mellett is dönthetünk, ez szintén emel a költségeken.

A Haifa Dent Szájsebészet árlistája segítséget nyújthat a tájékozódásban.

Szájsebészet Budapest

Ha Budapesten keres szájsebészeti szolgáltatást nyújtó fogászati rendelőt, ne habozzon, keresse fel a Haifa Dent munkatársaithonlapon található elérhetőségeken!


Visszahívást kérek


0-24 órás magán fogászati ügyelet!

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem