Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 263 7262

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 20 361 0258

Fogtömés - minden amit érdemes tudni

 

A fogtömés az egyik leggyakoribb beavatkozás a fogorvosi rendelőkben, legtöbbször a fogszuvasodás, vagyis a lyukas fog okozta károkat szokták orvosolni a segítségével. Szinte alig találni olyan embert az ismeretségi körünkben, akinek nincs fogtömése. Az alábbi cikkben szeretnénk körüljárni, hogy mi okozza a fogszuvasodást, milyen típusú fogtömések közül választhatunk manapság, és végül, de nem utolsósorban azt, hogy hogy kerülhetjük el ezt a beavatkozást.

 

Miért szükséges a fogtömés? Mi a fogszuvasodás?

A fogtömési eljárást legtöbbször a fogszuvasodás megállítására, és a hiányos fog anyag pótlására alkalmazzák. A szuvasodás kialakulása baktériumokhoz köthető, amelyek előszeretettel telepednek meg például a fogköveken. Ezek a baktériumok nagyrészt szénhidrátokkal táplálkoznak, eközben pedig savat termelnek amely szépen lassan elkezdi roncsolni a fogzománcot. Így a belső fog védelme elkezd megszűnni, így a baktériumok egyre beljebb és beljebb jutnak, egyre nagyobb problémákat (és egyre nagyobb fájdalmat) okozva. 

Míg a külső zománcréteg károsodása még megállítható, amint a fog belsejét is érinti, szükségessé válik a fogtömés.

Amikor viszont már a fogbél is begyulladt, az valószínűleg sajnos gyökérkezeléshez fog vezetni. Ebből érdemes levonni azt a tanulságot, hogy mennyire fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, mert a problémát mindig könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint akkor kezelni, amikor már megtörtént a baj.

 

Hogy történik a fogtömés és milyen típusai vannak?

Az első lépés általában az érzéstelenítés. Ezután került eltávolításra a szuvasodás és a baktériumok által érintett foganyag, nehogy tovább tudjon terjedni a fogtömés után is. Ezután a felületet speciális anyagokkal készítik elő, úgynevezett alábélelőkkel. Ezen a rétegen helyezik el a tömőanyagot, vagy ha nagyobb darab fog hiányzik, az inlay-t. A tömőanyagok manapság úgynevezett fotopolimerizációs eljárás segítségével kötnek meg, ehhez a fogorvosi rendelőkben speciális lámpákat használnak. Az eljárás végén kialakításra kerül a tömés felszíne, és szakorvos beállítja a kényelmes harapási magasságot a páciens számára.

 

A fogtömésnek több típusa is van, jelenleg a fogászati rendelőkben az úgynevezett kompozit tömést, vagyis, láthatatlan tömést szokták használni, amelynek színe a fog színével megegyező, így láthatatlanul simul be a helyére.

 

Régebben rendkívül népszerű volt az amalgám tömés, amely fő összetevője higany és más fémek voltak, azonban manapság nem javasolt viselni ezeket a töméseket, mert repedéseket okozhatnak, valamint a feltűnő fém színezet sem esztétikus.

 

Létezik még ezeken kívül cement tömés is, ez általában átmeneti és nem tartós megoldás a fentebb felsoroltakkal szemben.

A fogtömés témájához kapcsolódnak, bár egy másfajta eljárás, a betétek (inlay-ek) felhelyezése. Ezek akkor használatosak, amikor a szuvasodás érinti a fog felületét, vagy jelentős mennyiségű foganyag hiányzik. A készítése talán inkább hasonló a korona készítéséhez, hiszen az inlay is lenyomat alapján készül a fogtechnikai laborban, azonban nagy előnye, hogy a fog így megmenthető, nem szükséges kihúzni.

 

 

A fogtömés ára: mitől függ?

A fogtömések szerencsére nem tartoznak a drágább fogászati beavatkozások közé, de ettől függetlenül vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az árat:

  • Mennyire károsodott a fog? Többe fog kerülni, ha a fog felületét több oldalról is tömni kell, vagy ha esetleg inlay-re van szükség.

  • Több fogat is érint a szuvasodás? Értelemszerűen sajnos több fog helyreállítása többe fog kerülni, az árlistán általában foganként jelölik a fogtömés árakat.

  • Milyen anyagból szeretnénk a tömést? Az inlay-t például akár aranyból is kérhetik a páciensek.

Ezek tehát a fő befolyásoló tényezők, de aki szeretne spórolni, az mindenképpen ügyeljen a fogai egészségére és vegyen részt rendszeres fogászati kontroll vizsgálaton, hogy időben sikerüljön elkerülni a költséges helyreállító beavatkozásokat.

 

A Haifa Dent- nél a fogtömés ára aktuális árlistán tekinthető meg.

Mit tehetünk, hogy elkerülhető legyen a fogtömés?

Alapvetően a fogszuvasodás kiváltó tényezői a nem megfelelő fogápolás és a szénhidrátban, cukorban gazdag étrend. Tévhit, hogy a fogszuvasodásra való hajlam örökölhető, ez inkább arra vezethető vissza, hogy a kusza, torlódott fogsor öröklődik, amelyet sokkal nehezebb tisztán tartani.

Fontos ügyelni a megfelelő fogápolási rutinra, fél órával cukor fogyasztása után érdemes alaposan fogat mosni, és visszafogni a cukorfogyasztást. A fogselyem használata is segítséget nyújthat a fogszuvasodás hatékony megelőzésében.

Fogtömés Budapest

Ha Budapesten keres fogtömés szolgáltatást nyújtó fogorvosi rendelőt, ne habozzon, keresse fel a Haifa Dent-et a honlapon található elérhetőségeken.

 

Visszahívást kérek


0-24 órás magán fogászati ügyelet!

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem